Overslaan en naar de inhoud gaan

Verpakkingsonderzoek bij Culivers: studenten leren in de praktijk

28 juni 2025 door Linda Groenen

Hoe verminder je plastic in voedselverpakkingen zonder in te leveren op veiligheid en kwaliteit? Studenten van de opleiding Voeding, Kwaliteit & Techniek (VKT) van Yuverta gingen deze uitdaging aan – midden in de productieomgeving van Culivers in Eindhoven. 

“Het was spannend om in een echte productielijn te staan, maar ik heb er veel van geleerd.” – Student VKT 

In samenwerking met Culivers en een verpakkingsleverancier onderzochten de studenten verschillende alternatieven voor plastic verpakkingen. Ze doken in materiaalsoorten, voedselveiligheid, duurzaamheid en wetgeving. Maar het bleef niet bij theorie: ze testten de verpakkingen ook daadwerkelijk op de productielijn van Culivers. 

Zo leerden ze hoe theorie en praktijk samenkomen. Ze verzamelden testdata, observeerden processen en gaven onderbouwd advies aan het bedrijf. Een unieke kans om te ervaren hoe innovatie in de praktijk werkt – en hoe belangrijk samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is. 

“We zagen hoe duurzaamheid en voedselveiligheid samenkomen in verpakkingskeuzes.” – Lars Vierbergen, practor. 

Vanuit het practoraat Innovaties voor duurzaam en gezond voedsel is er actief ingezet op het binnenhalen van relevante en leerzame opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Dit project is daar een mooi voorbeeld van: het laat zien hoe onderwijs en praktijk elkaar kunnen versterken en samen kunnen werken aan innovatie. 

Een belangrijke uitdaging in dit project was het vinden van het juiste niveau en de juiste focus. De opdracht moest praktisch en haalbaar zijn voor studenten, maar tegelijkertijd ook relevant en bruikbaar voor het bedrijf. Daarbij moest er rekening worden gehouden met wet- en regelgeving én met ontwikkelingen in de markt. Het vinden van die balans bleek leerzaam voor alle betrokkenen. 

Het project sluit aan bij de SUP-wetgeving (Single Use Plastics) en laat zien hoe studenten kunnen bijdragen aan actuele maatschappelijke thema’s. Door te werken aan echte vraagstukken in een realistische setting, ontwikkelen ze niet alleen kennis, maar ook zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid.