Bij Group of Butchers kregen studenten de opdracht om een hybride gehaktbal te ontwikkelen, waarbij 10% tot 50% van het vlees vervangen moest worden. Dit project bood de studenten de vrijheid om te experimenteren met smaken en technieken, zolang de gehaktbal op school bereid kon worden met de beschikbare materialen.
Een brede educatieve benadering
Het project was onderdeel van een bredere educatieve aanpak waarbij studenten kennismaakten met de voedingsmiddelenindustrie. Dit omvatte excursies naar verschillende bedrijven en lessen over veilig en hygiënisch werken, kwaliteitszorg, regelgeving en procestechnologie. Studenten leerden over verschillende functies binnen de industrie en kregen de kans om te werken met een productontwikkelaar van Group of Butchers.
Cindy Koevoets, scheikundedocent met een achtergrond in medisch laboratoriumwerk en projectmanagement, fungeerde als coach. "Mijn rol was vooral om de fysische eigenschappen van de gehaktballen te controleren, zoals grootte, gewicht en temperatuur tijdens het wellen," legt Koevoets uit. Daarnaast begeleidde zij de studenten in projectmanagementvaardigheden, zelfreflectie en samenwerking.
Nieuwe onderwijsaanpak
De aanleiding voor deze aanpak was de wens om het onderwijs te vernieuwen en te focussen op algemene vaardigheden die zowel voor procestechnologen als kwaliteitsmedewerkers relevant zijn. Dit betekende minder toetsen en meer aandacht voor de ontwikkeling van de student. "We wilden een stevige basis leggen in het eerste jaar, zodat studenten beter voorbereid zijn op hun verdere studie," aldus Koevoets.
Een belangrijke innovatie die de docenten bij een nieuwe onderwijsaanpak willen doorvoeren, is het verplaatsen van de productie naar de proefkeuken van het bedrijf zelf. Dit zou studenten de kans geven om in een echte productieomgeving te werken, wat hun leerervaring aanzienlijk zou verrijken. "We willen uit het lokaal en de praktijkomgeving hier, en leren in het bedrijf zelf," zegt Koevoets. Hoewel dit op korte termijn lastig te realiseren is, blijft het een belangrijk doel voor de toekomst.
Inzichten van Practor Lars Vierbergen
Lars Vierbergen, practor Innovaties in gezond en duurzaam voedsel, benadrukt het belang van dit project voor zowel de studenten als het bedrijf. "De opdracht gaat over het ontwikkelen van nieuwe voedselproducten, in dit geval hybride gehaktballen. Dit draagt bij aan duurzaamheid door in dit geval dierlijke eiwitten te vervangen," legt Vierbergen uit. Hij ziet het project als een win-win situatie: "Voor studenten biedt het inzicht in verduurzaming en productontwikkeling, terwijl het bedrijf profiteert van frisse ideeën en onderzoek."
Vierbergen benadrukt dat de samenwerking met bedrijven zoals Group of Butchers essentieel is voor het onderwijs. "We willen bedrijven betrekken in het onderwijs om studenten een realistische leeromgeving te bieden en hen te laten bijdragen aan echte innovaties," zegt hij. Dit project is een voorbeeld van hoe onderwijs en bedrijfsleven samen kunnen werken aan duurzame oplossingen.
Vierbergen ziet dit project niet als een eenmalige pilot, maar als een startpunt voor langdurige samenwerking. "We willen meerdere bedrijven voor langere tijd aan opleidingen verbinden," legt hij uit. In een langere samenwerking is het mogelijk bedrijven beter te laten begrijpen hoe het onderwijs werkt en omgekeerd, zodat de samenwerking steeds intensiever en complexer kan worden.
Studentenervaringen: Felicia en Colin
Felicia (17) en Colin (19) zijn twee van de studenten die aan het project hebben deelgenomen. Felicia vertelt: "We moesten tussen 10% en 50% van het vlees vervangen," legt Felicia uit. Colin vult aan: "We hebben ook een trendonderzoek gedaan om te kijken wat er populair is in de supermarkt, zoals pittige producten en vegetarische opties. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de duurzaamheid van de ingrediënten. En het was interessant om te zien hoeveel er komt kijken bij productontwikkeling, van productie tot kwaliteitscontroles.”
Beide studenten zijn trots op wat ze hebben bereikt. "Ik ben trots op het eindproduct. We hebben zoveel onderzoeken en controles uitgevoerd op de gehaktbal en uiteindelijk stonden we bij Group of Butchers met een product waar iedereen enthousiast over was," zegt Colin. Felicia voegt toe: "Wij hadden een hoog percentage vleesvervanger, ongeveer 35%, en mensen kwamen zelfs terug voor een tweede gehaktbal. Dat voelde echt goed."
Uitdagingen en succes
“Een van de grootste uitdagingen was het loslaten van het vele toetsen en meer formatief handelen”, vertelt Koevoets. Dit betekende dat docenten meer moesten focussen op de ontwikkeling van de student in plaats van alles vast te leggen met cijfers. Ondanks de uitdagingen werd het project als een groot succes ervaren. Studenten waren gemotiveerder om voor een externe partij te werken en de kwaliteit van de opgeleverde producten was hoog. Het eindevent, waarbij 51 mensen van Group of Butchers aanwezig waren, was een feestelijke afsluiting van de periode.
Toekomstige projecten
Vierbergen heeft een duidelijke visie voor de toekomst: "Ik zou graag stageopdrachten willen koppelen aan projecten, zodat studenten langere tijd in een organisatie kunnen werken aan complexere opdrachten." Hij ziet mogelijkheden om de kennis die in hogere jaren wordt ontwikkeld, terug te laten komen in projecten voor eerste- en tweedejaars studenten. "Van een hybride gehaktbal kun je een heel complex project maken door bijvoorbeeld met eiwitsubstraat of groenten te werken," zegt hij.
Conclusie
Het project bij Group of Butchers heeft niet alleen bijgedragen aan de vakinhoudelijke kennis van de studenten, maar ook aan hun algemene vaardigheden en zelfreflectie. De nieuwe onderwijsaanpak, met meer focus op praktijkervaring en minder op toetsen, lijkt een solide basis te leggen voor de verdere ontwikkeling van de studenten. De samenwerking tussen de verschillende partijen en de innovatieve ideeën voor de toekomst beloven veel goeds voor de verdere ontwikkeling van het onderwijs in de voedingsmiddelenindustrie. "Als zowel studenten, docenten als het bedrijf tevreden zijn, dan is het project voor mij een succes," concludeert Vierbergen.
Heb je na het lezen interesse om meer te weten over de samenwerkingsmogelijkheden? Voel je dan welkom contact op te nemen.