Tijdens een experiment van zes weken werden katoenen lapjes onder verschillende mulchlagen begraven. Na zes weken werden deze geëvalueerd op afbraak. De uitkomsten zijn veelbelovend en bieden perspectief voor verdere doorontwikkeling. Het Practoraat Duurzaam Bodembeheer van Yuverta mbo Boxtel, legt uit.
Een experiment om bodem leven te meten
Om bodemleven te meten, werd zes weken lang een ‘onderbroekentest’ gedaan. Er werden lapjes van 100% katoen begraven onder vijf verschillende mulchlagen:
bladcompost
houtsnippers
compost
hooi
geen mulchlaag (controle)
Welke mulchsoorten helpen het beste bij de afbraak van organisch materiaal? De mate van afbraak laat zien hoe actief het bodemleven is.
"De afbraak onder sommige mulchsoorten was indrukwekkend. Dit bevestigt dat een goed gekozen mulchlaag het bodemleven kan stimuleren en de bodemvruchtbaarheid kan verbeteren. Het is opvallend dat hooi het beter heeft gedaan dan geen bodemlaag. Hier gaan we verder onderzoek naar doen", aldus Henri van Son, docent Hoveniers.
De compostlaag was het beste in het stimuleren van het bodemleven.
Het onderzoek roept nieuwe vragen op
Zijn de resultaten hetzelfde als we nog een keer doen? Is kijken beter dan wegen? Is zes weken de juiste tijd, of is korter beter? Moeten we de lapjes buiten worden begraven in plaats van in het lab? De komende tijd wordt de onderzoeksmethode verder verbeterd.
De goede resultaten van deze test zorgen voor meer experimenten met de mulchmethoden. En we kijken naar de invloed op de gezondheid van de bodem. De onderbroekentest blijkt niet alleen een grappige, maar ook een goede manier om bodemactiviteit te onderzoeken.
Wil je meer weten over wat we doen? Of wil je meedoen? Neem dan contact op met Rosanne van Genugten, onze practor Duurzaam Bodembeheer.










