Overslaan en naar de inhoud gaan

Proeftuintjes: Samen zaaien aan de toekomst van voedsel

2 juli 2025 door Linda Groenen

Hoe betrek je mbo-studenten actief bij de toekomst van ons voedselsysteem? Die vraag stond centraal in de “Proeftuintjes”, een initiatief waarin 40 studenten van Yuverta samenwerkten aan actuele vraagstukken rondom het thema circulaire voedselsystemen. Onder begeleiding van practor Wim Vugteveen en docentonderzoeker Neeltje Bekkers, en in samenwerking met 11 externe opdrachtgevers en HAS green academy gingen studenten aan de slag met praktijkgericht onderzoek. Het resultaat: waardevolle inzichten, groei in vakmanschap én een frisse blik op onderwijsvernieuwing. 

Experimenteren met basilicum in de Brightbox 
Student Merijn van Teeffelen werkte voor Agroleeft partner Botany aan een onderzoek naar de houdbaarheid van basilicumbladeren. Met behulp van een Brightbox – een gecontroleerde teeltomgeving – experimenteerde hij, samen met zijn groep, met lichtrecepten, temperatuur en plantdichtheid. “We kwamen erachter dat de Brightbox niet zo doeltreffend was als gehoopt,” vertelt Merijn. “Maar juist daardoor leerden we veel over wat er nodig is om goed onderzoek te doen.” 

Hoewel het onderzoek een andere wending kreeg dan verwacht, kijkt Merijn positief terug: “Het was leuk om de plantjes te zien groeien en te ontdekken wat het effect is van kleine veranderingen. Je leert veel meer door het zelf te doen dan uit een boek.” 

Op zoek naar alternatieven voor veen 
Ook student Jeroen Rutten werkte met zijn groep aan een actueel thema: het vinden van duurzame alternatieven voor veen als substraat. In samenwerking met Agroleeft partner Compas Agro en HAS-studenten testten zij verschillende mengsels met onder andere hennep, miscanthus en compost op lavendel en hortensia. “Tot onze verrassing werkte 25% miscanthus erg goed,” vertelt Jeroen. “Dat was een waardevol inzicht.” 

Wat hem het meest bijbleef? “De goede samenwerking in onze groep. Iedereen hielp mee en dat maakte het project niet alleen leerzaam, maar ook leuk.” Ook de posterpresentatie aan het eind van het project was een hoogtepunt: “We leerden veel van andere groepen en bedrijven.” 

Een denktank voor het mbo 
Lars Vierbergen, practor Innovatie voor duurzaam en gezond voedsel bij Yuverta, was ook opdrachtgever van een van de proeftuintjes. “We wilden studenten laten ervaren hoe het voedselsysteem werkt, en vooral: hoe zij daar zélf invloed op kunnen uitoefenen,” vertelt hij.  Als onderdeel van dit proeftuintje formuleerden drie Yuverta studenten hun visie op het pluimvee, melkvee, en gemengd bedrijf in 2050.   

Ruimte voor experiment en samenwerking 
Alle betrokkenen zijn het erover eens: initiatieven zoals “Proeftuintjes” zijn waardevol voor het onderwijs. Ze bieden studenten de kans om praktijkervaring op te doen, interdisciplinair samen te werken en hun eigen leerproces vorm te geven. Tegelijkertijd laten ze zien dat onderwijsvernieuwing vraagt om lef en flexibiliteit.   

Zoals Wim Vugteveen het verwoord: “De proeftuintjes bieden een waardevol platform waar studenten de kans krijgen om samen te werken met het bedrijfsleven en zich te verdiepen in praktisch, kleinschalig onderzoek."